Academische rijkunst
De acaedemische rijkunst richt zich op zowel mentaal als fysiek het maximale uit je paard te halen. De dressuur is hierbij oorspronkelijk bedacht voor het paard, om het maximale eruit te kunnen halen, in plaats dat het paard er is om dressuur mee te rijden. De academische rijkunst is dan ook geschikt voor alle paarden van ieder ras, leeftijd en geslacht.
Natuurlijke scheefheid
Net als dat mensen van nature links- of rechtshandig zijn, hebben ook paarden een voorkeurshouding. In de natuur hebben paarden het meeste gewicht op hun voorhand. Dit is voordelig tijdens het grazen. Ook zijn de achterbenen ongelijk ontwikkeld, waardoor het ene achterbeen meer stuwt en het andere achterbeen meer draagt.
Rechtrichten
Met betrekking tot rijden is het vanwege het extra lichaamsgewicht wat moet worden gedragen belangrijk om het gewicht over alle vier de benen gelijk te verdelen. Hierdoor kan het paard zijn spieren bovendien gelijkmatig ontwikkelen, waardoor de kans op blessures wordt verkleind. Rechtrichten kan zowel op de grond als in het zadel plaatsvinden. Hierbij wordt aan het paard aangeleerd om zijn lijf correct te gebruiken met zo klein mogelijke hulpen. Door het paard recht te richten, komt het paard diagonaal, verticaal en horizontaal in balans. Het paard wordt sterker, soepeler en zowel mentaal als fysiek meer in balans.
Verschillende posities
Op de grond zijn er verschillende posities waarin je je paard kan leren om meer in balans te komen als voorbereiding voor het rijden.
- Bij het grondwerken wordt er achteruit gelopen, zodat het hele paard kan worden gezien. Hierbij kan de beste begeleiding voor het paard plaatsvinden, waarin je de basishulpen en oefeningen aanleert.
- Bij het longeren cirkelt het paard om je heen, terwijl de verschillende oefeningen vanaf afstand worden gevraagd. Hij kan leren om meer te dragen of te verzamelen, maar ook juist te ontspannen. Door correct te longeren leert het paard om op eigen benen te lopen.
- Tijdens het werk aan de hand wordt er in voorwaarts positie naast het paard meegelopen. Dit lijkt het meest op de positie met het rijden, waarbij je ook twee teugels in de hand hebt. Op deze manier kunnen de basisoefeningen worden verfijnd.